De Glaswerkplaats

De werkplaats

In de Glas-in-lood werkplaats kun je werken aan eigen werkstukken. Je neemt zelf het materiaal mee voor jouw werkstuk. In de werkplaats kun je gebruik maken van machines, apparatuur en gereedschap.

Er is een vrijwilliger aanwezig die je enige hulp en informatie kan bieden.
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag (met uitzondering van cursustijden)
09.00 – 16.30 uur
meestal vrijwilliger aanwezig

In deze werkplaats (oppervlakte 46 m2) kunt u terecht voor het werken met glas. De ruimte is ondermeer geschikt voor activiteiten op het gebied van glas-in-lood en Tiffany.

Hiervoor is divers gereedschap aanwezig zoals glassnijders, soldeerbouten, scharen, etc en kun je lood en tin kopen.

Glas moet je zelf meenemen als je zelfstandig in de werkplaats aan de slag wil.

Glas-in-lood

In deze cursus leer je zelf een glas-in-lood raam maken. Eerst maak je een tekening, die je vervolgens overzet op sjabloonkarton.

Na het uitknippen van de tekening kun je beginnen met het uitsnijden om daarna het glas in lood te zetten. Tenslotte leer je solderen en kitten om alles goed vast te zetten.

Cursus Brandschilderen

Brandschilderen is een uit de middeleeuwen stammend ambacht waarmee onder andere kerkramen worden beschilderd.

Tijdens de cursus leer je in 8 lessen en met maximaal 4 leerlingen (dus met maximale aandacht voor iedereen!) alle facetten van het schilderen op glas, zodat je daarna de oven in de glaswerkplaats kunt blijven gebruiken om je eigen werk te maken, als je dat wilt. Je leert werken met speciaal voor brandschilderen bestemde verfpoeders, mediums en kwasten.

Je werkstukken worden opgezet in 3 fasen:

  • Contour: het opzetten van de lijnen.
  • Grisaille: het opzetten van de schaduwpartij.
  • Emaille: het aanbrengen van de kleuren.

Elke laag gaat apart in de oven en word op hoge temperatuur, rond de 600 graden ingebrand alvorens er een nieuwe laag word aangebracht. Men maakt zo, met veel oefening en plezier en met gebruik van een lichtbak, maximaal 5 werkstukken. Hiervan zal er één ook worden afgewerkt met een glasrand met behulp van de Tiffanytechniek.
Zo leer je ook direct de basis van het glassnijden en de basis van de Tiffanytechniek.

Verder gaan we ook sjabloneren op blank en gekleurd glas en maken daarmee een kleine verzameling inspiratiestukjes.

Voor meer info over de lerares kijk onder links bij Sodis Vita, hier staan ook nog foto's van eerdere cursussen.

Glass Eye voor glas in lood en Tiffany (2&3D)

Glas in lood en Tiffany begint met het maken van een tekening. In deze cursus leer je werken met het tekenprogramma Glass Eye. Glass Eye is dé software voor het tekenen en/of veranderen van (eigen) ontwerpen en patronen die in glas in lood en in de Tiffany techniek (2D en 3D) gemaakt worden.

De werktekening kan op ware grootte worden geprint. Echte tekenkwaliteiten zijn niet nodig om met het programma een ontwerp te maken. Enige computer vaardigheid en kennis van Windows is wel gewenst.
Het programma wordt duidelijk uitgelegd met behulp van een beamer. Ontwerpen op de computer bespaart veel tijd en geld. Het programma kan ook voor andere tekendoeleinden worden gebruikt.

De cursus is een goede aanvulling voor iedereen die al met glas bezig is. Cursus Glass Eye voor Glas-in-lood en Tiffany 2&3D vindt plaats in de Computer-werkplaats

Glas-Appliqué

Deze glas-op-glastechniek wordt in de glaskunst veelvuldig toegepast. Het werk wordt ook wel gelijmd glas genoemd. De werkwijze wordt vaak gebruikt om grote glasoppervlakten te versieren waarbij de voorstelling doorzichtig blijft.

De van tevoren nauwkeurig uitgesneden en meestal verschillend gekleurde vormen van glas worden op een doorzichtige basis gelijmd met een doorzichtige lijm. Met aangereikte patronen of eigen ontwerpen gaan we dit realiseren in een cursus bestaande uit 6 lessen.

Cursus Tiffany 2 & 3D totaal

Je leert door middel van het maken van minimaal 2 lampen de basisprincipes: hoe je 2- en 3 dimensionaal kunt werken met glas, gebruik maken van mallen en hoe je zelf kunt ontwerpen (wat kan wel/wat kan niet met deze techniek).

Aan bod komen: glas leren snijden en breken, gebruik van het Nortonbord, glas schuren, basisbeginselen van de Tiffany techniek, werken met mallen, leren solderen en diverse afwerkingsmogelijkheden.

Inclusief prachtig spectrum van glas in diverse kleuren en patronen, gereedschapsgebruik en werkboek.

Docente: Sodis Vita