De Laswerkplaats

De werkplaats

In de Laswerkplaats kun je werken aan eigen werkstukken. Je neemt zelf het materiaal mee voor je werkstuk. In de werkplaats kun je gebruik maken van machines, apparatuur en gereedschap.

Er is op dinsdag een vrijwilliger aanwezig die je enige hulp en informatie kan bieden. Je betaalt een kleine vergoeding voor het verbruik van apparatuur.

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag (met uitzondering van cursustijden) 09.00 - 16.30 uur.

De laswerkplaats (oppervlakte 17,5 m2) is een van onze technische werkplaatsen. Deze ruimte biedt plek aan maximaal twee lassers per keer en is voorzien van moderne afzuigapparatuur. Je kunt hier terecht voor MIG/MAG (gloednieuwe machines!) en TIG Lassen, nadat je bij ons een cursus hebt gevolgd.
Cursus MIG/MAG lassen

Mig / Mag Lassen is één van de booglasprocessen.
Er brandt een elektrische boog tussen het werkstuk en het te verlassen toevoegmateriaal. Deze boog wordt mogelijk gemaakt door de stroombron. Met dit lasproces kunnen in staal en de meeste non-ferrometalen in alle posities lasverbindingen worden gemaakt.

Anders dan bij solderen, smelt bij het lassen ook het materiaal van het werkstuk, dus niet alleen het toevoegmateriaal. Je leert tijdens deze cursus veilig om te gaan met de MIG/MAG machines en hoe je het materiaal moet verbinden.

Toepassing: Wordt veel toegepast bij de constructie van dun plaatwerk, bijvoorbeeld bij het vervaardigen of repareren van hekwerk of auto's.

Cursus TIG lassen

Tig Lassen is net als MIG/MAG lassen een van de booglasprocessen. Je kunt er elk soort metaal mee lassen; zowel staal als non-ferrometalen. Je kunt er zelfs RVS mee lassen. Deze cursus is geschikt voor beginners maar ook ideaal als vervolg op de MIG/MAG cursus.

TIG is een verfijndere vorm van booglassen. Geschikt voor o.a. het vervaardigen van sierraden en het afwerken van divers werk.

Voor het TIG lassen is geen ander smeltmateriaal nodig en er wordt gebruik gemaakt van beschermgas. Tijdens de cursus staat veiligheid bovenaan en komt de techniek van het TIG Lassen uiteraard uitvoerig aan bod.

Ga naar het Cursusoverzicht om het aanbod van dit seizoen te bekijken (naar cursusaanbod)