Het Zeefdrukatelier

Het Atelier

De zeefdrukwerkplaats is een van de weinige grafische werkplaatsen in Amsterdam en omgeving. Het is beslist nodig om een basiscursus zeefdrukken te volgen om er vrij te kunnen werken. Hierop maken wij geen uitzonderingen.

In de werkplaats kun je gebruik maken van de aanwezige apparatuur. Inkten en emulsie kunnen worden gekocht op de Buurtwerkplaatsen.

De zeefdrukwerkplaats bestaat uit vier gedeelten: afspuitinstallatie, belichtingsruimte, druktafel en de zeefdrukwerkplaats.

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag (met uitzondering van cursustijden) 09.00 - 16.30 uur.

Cursus Zeefdrukken

In deze cursus leer je de basis-principes van
de zeefdruk-techniek.

Naast het toepassen van papiersjablonen werk je ook met fotochemische sjablonen. Hierbij maak je gebruik van lichtgevoelige emulsie bij de voorbereiding van een druk.

Cursus Monodrukken op gelliplates

monodruk

Een eenmalige druk heet een monodruk en is een vorm van vlakdruk.
In deze cursus leer je met behulp van veel soorten stempel-materiaal de gelliplate gebruiken voor je eigen serie monodrukken.
Je werkt met vele kleuren acrylverf -dat lekker snel droogt- op verschillende soorten papier.

Daarnaast leer je stempels maken van gummetjes en linoleum. Je leert je eigen sjablonen snijden.
Met foamrubber knip je een stempel of groter stempelobject.

Blindetsen leer je met een styropor plaatje dat je ook weer op de gelliplate kunt afdrukken. Zelfs met sinaasappelnetjes, bubbeltjesplastic, kammetjes enzovoort maak je prachtige afdrukken.

Je kunt veel alledaags materiaal gebruiken om de meest fantastische monoprints te creëren.
De mogelijkheden zijn eindeloos.

Deze introductiecursus bestaat uit 5 x 3 uur les en wordt verzorgd vanuit de Zeefdrukwerkplaats.

Docent: Monique Wijnschenk

Cursus Grenzeloos Zeefdrukken

De mogelijkheden van het zeefdrukken op allerlei verschillende voorwerpen van klei komen aan de orde tijdens deze cursus. Hierbij kun je denken aan ongebakken tegels, biscuit gebakken werk en geglazuurde stukken zoals serviesgoed.

Het ontwerp dat je gaat gebruiken kan een foto of sjabloon zijn. De afbeelding kopieer je op calqueerpapier of op een overheadsheet. In de cursus leer je zeefdrukramen voorbereiden en werken met slip of onder/op glazuur. Ook leer je rakels gebruiken, hoe te belichten en het hele procedé rondom het te bedrukken materiaal.

Je eindresultaat is een eigen voorwerp bedrukt met kleuren of een afbeelding naar keuze. Cursisten nemen voor aanvang van de eerste les een afbeelding van A5-formaat mee.