Cursusaanbod najaar 2017

Cursusoverzicht per maand

Klik op de maand hieronder om de cursussen van die maand te bekijken, klik op de cursusnaam voor meer informatie en om direct te bestellen.

Cursus Lessen Periode Dag Tijd Open plaatsen Prijs
Tekenen met je rechter hersenhelft

Cursus Tekenen met je rechter hersenhelft

Tekenen met je rechter hersenhelft is een tekensysteem dat is ontwikkeld door Betty Edwards in Amerika, zo'n 30 jaar geleden. Het is gebaseerd op hersenonderzoek en haar eigen jarenlange ervaring als tekenjuf. Het is met heel veel succes toegepast in allerlei creative vormen van onderwijs.

Normaal gesproken is de linker hersenhelft uit een soort gewoonte dominant in alles wat wij doen, doordat ze in het onderwijs de meeste aandacht heeft gehad. maar de rechter helft is eigenlijk beter geschikt om te tekenen. het is een vaardigheid die je kunt leren, net als fietsen, etc.

Via deze methode leer je met heel simpele trucjes je linker hersenhelft tijdelijk opzij te zetten, waardoor je met rechts kan tekenen. Ook voor mensen die al redelijk kunnen tekenen is het een heel goeie cursus om meer verdieping op te doen in lijnen, vormen en schaduwspel.

Bekijk de Schildersatelier pagina

Boek Nu!

4 2 nov. t/m 23 nov. Donderdag 13.30 - 16.30 Vol €  35,-
Glas-in-Lood

Cursus Glas-in-Lood ramen maken

In deze cursus leer je zelf een glas-in-lood raam maken. Eerst maak je een tekening, die je vervolgens overzet op sjabloonkarton. Na het uitknippen van de tekening kun je beginnen met het uitsnijden om daarna het glas in lood te zetten.

Tenslotte leer je solderen en kitten om alles goed vast te zettenBekijk de Glaswerkplaats pagina »

Boek Nu!

8 2 nov. t/m 21 dec. Donderdag 09.30 - 12.00 Vol €  64,-
Zeefdrukken

Cursus Zeefdrukken

In deze cursus leer je de basisprincipes van de zeefdruktechniek.

Naast het toepassen van papiersjablonen werk je ook met fotochemische sjablonen. Hierbij maak je gebruik van lichtgevoelige emulsie bij de voorbereiding van een druk.

Bekijk de Zeefdrukwerkplaats pagina »

Boek Nu!

7 9 nov. t/m 21 dec. Donderdag 09.30 - 12.00 Vol €  89,-
Glass Eye voor Glas-in-Lood en Tiffany 2&3D

Glass Eye voor Glas-in-Lood en Tiffany 2&3D

Glas-in-lood en Tiffany begint met het maken van een tekening. In deze cursus leer je werken met het tekenprogramma Glass Eye. Glass Eye is dé software voor het tekenen en/of veranderen van (eigen) ontwerpen en patronen die in glas in lood en in de Tiffany techniek (2D en 3D) gemaakt worden. De werktekening kan op ware grootte worden geprint.

Echte tekenkwaliteiten zijn niet nodig om met het programma een ontwerp te maken. Enige computer vaardigheid en kennis van Windows is wel gewenst. Het programma wordt duidelijk uitgelegd met behulp van een beamer. Ontwerpen op de computer bespaart veel tijd en geld. Het programma kan ook voor andere tekendoeleinden worden gebruikt. De cursus is een goede aanvulling voor iedereen die al met glas bezig is

Bekijk de glaswerkplaatspagina »

Boek Nu!

5 17 nov. t/m 15 dec. Vrijdag 09.30 - 12.00 Vol €  65,-
Grenzeloos Zeefdrukken

Cursus Grenzeloos Zeefdrukken

De mogelijkheden van het zeefdrukken op allerlei verschillende voorwerpen van klei komen aan de orde tijdens deze cursus. Hierbij kun je denken aan ongebakken tegels, biscuit gebakken werk en geglazuurde stukken zoals serviesgoed.

Het ontwerp dat je gaat gebruiken kan een foto of sjabloon zijn. De afbeelding kopieer je op calqueerpapier of op een overheadsheet. In de cursus leer je zeefdrukramen voorbereiden en werken met slip of onder/op glazuur. Ook leer je rakels gebruiken, hoe te belichten en het hele procedé rondom het te bedrukken materiaal.

Je eindresultaat is een eigen voorwerp bedrukt met kleuren of een afbeelding naar keuze. Cursisten nemen voor aanvang van de eerste les een afbeelding van A5-formaat mee.

Bekijk de Zeefdrukwerkplaats pagina »

Boek Nu!

5 21 nov. t/m 19 dec. Dinsdag 09.30 - 12.00 Vol €  89,-
Fineren, restaureren en politoeren

Cursus Fineren, restaureren en politoeren

De opdracht van de cursus is zelf iets eenvoudigs te fineren op een plaat naar voorbeeld of eigen ontwerp. Dit kan genoemd worden als marqueterie. De bedoeling is het werkstuk een functionele bestemming te geven, zoals een schilderij, schaakbord, klok of anderszins. Tot slot wordt het werkstuk gepolitoerd.

Politoeren is een oude methode om hout af te werken door het te voorzien van een naar keuze hoogglanzend tot dof spiegelglad oppervlak. Bij politoeren ("poli" betekent veel en "toeren" draaien) worden vele dunne laagjes "politoerlak" over elkaar opgebracht. De politoerlak is op basis van schellak; dit is een natuurlijk product.

Bekijk de houtwerkplaats »

Boek Nu!

8 23 nov. t/m 25 jan. Donderdag 13.30 - 16.00 Vol €  89,-
 

De genoemde cursuskosten zijn exclusief verplicht lidmaatschap van € 20,- per persoon per kwartaal. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de balie. Telefoon: 020-6820411 »
Laatst gewijzigd: 23 November 2017
*Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend