Cursusaanbod najaar 2017

Cursusoverzicht per maand

Klik op de maand hieronder om de cursussen van die maand te bekijken, klik op de cursusnaam voor meer informatie en om direct te bestellen.

Cursus Lessen Periode Dag Tijd Open plaatsen Prijs
Zeefdrukken

Cursus Zeefdrukken

In deze cursus leer je de basisprincipes van de zeefdruktechniek.

Naast het toepassen van papiersjablonen werk je ook met fotochemische sjablonen. Hierbij maak je gebruik van lichtgevoelige emulsie bij de voorbereiding van een druk.

Bekijk de Zeefdrukwerkplaats pagina »

Boek Nu!

7 3 okt. t/m 14 nov. Dinsdag 09.30 - 12.00 Vol €  89,-
Monodrukken op gelliplates

Cursus Monodrukken op gelliplates

Een eenmalige druk heet een monodruk en is een vorm van vlakdruk. In deze cursus leer je met behulp van veel soorten stempelmateriaal de gelliplate gebruiken voor je eigen serie monodrukken. Je werkt met vele kleuren acrylverf -dat lekker snel droogt- op verschillende soorten papier.

Daarnaast leer je stempels maken van gummetjes en linoleum. Je leert je eigen sjablonen snijden. Met foamrubber knip je een stempel of groter stempelobject.

Blindetsen leer je met een styropor plaatje dat je ook weer op de gelliplate kunt afdrukken. Zelfs met sinaasappelnetjes, bubbeltjesplastic, kammetjes enzovoort maak je prachtige afdrukken. Je kunt veel alledaags materiaal gebruiken om de meest fantastische monoprints te creëren.
De mogelijkheden zijn eindeloos.

Deze introductiecursus bestaat uit 5 x 3 uur les en wordt verzorgd vanuit de Zeefdrukwerkplaats.

Docent: Monique Wijnschenk

Bekijk hier de zeefdrukpagina »

Boek Nu!

5 4 okt t/m 8 nov Woensdag 09.30 -12.30 5 €  55,-
Keramiek basis

Keramiek basis

Keramiek is als een fuik, je raakt er bijna argeloos in verzeild en voor je het weet kom je er niet meer van los. Als je hebt ontdekt hoe leuk het is iets uit klei te vormen, gaat je belangstelling al gauw uit naar het proces bij het bakken en glazuren van de klei. Je eigen werk gebakken en gekleurd uit de oven halen is en blijft fascinerend!

Nu is keramiek een moeilijk ambacht dat pas na jarenlange opleiding, geduldig oefenen en doorzettingsvermogen kan worden beheerst. Maar gelukkig is keramiek ook bij uitstek geschikt voor beginners. Je kunt je dan beperken tot eenvoudige technieken die vlug aan te leren zijn. Daarmee kunnen op bescheiden niveau volkomen verantwoorde resultaten worden verkregen. En dat is nu het leuke van keramiek: je maakt al héél snel leuke dingen en toch kun je je steeds weer verder bekwamen zonder ooit uitgeleerd te zijn.

De basiscursus keramiek biedt je de mogelijkheid om een aantal technieken te leren. De praktijk wordt ondersteund door geschreven theorie.

De cursus bestaat uit 8 lessen van 2,5 uur en daarin komt het volgende aan de orde:

  • Kennismaken met klei
  • Duimpotje / fluitje maken
  • Vorm opbouwen uit rolletjes klei
  • Vorm maken van zachte platen klei met behulp van een mal
  • Rechte vorm maken met leerharde platen klei
  • Bakken van klei
  • Glazuren van gebakken klei

Bekijk de Glaswerkplaats pagina »

Boek Nu!

8 6 okt. t/m 24 nov. Vrijdag 10.00 - 12.30 Vol €  64,-
Tiffany 2- en 3D compleet

Tiffany 2- en 3D compleet

je leert door middel van het maken van minimaal 2 lampen de basisprincipes: hoe je 2 en 3 dimensionaal kan werken met glas, werken met mallen en hoe je zelf kan ontwerpen (wat kan wel/wat kan niet met deze techniek)

Bekijk de Glaswerkplaats pagina »

Boek Nu!

8 9 okt. t/m 4 dec. Maandag 14.00 - 16.30 Vol €  105,-
Wordpress

Wordpress

Wordpress is een heel makkelijk en handig programma om een weblog of om een website mee te maken. Het is een CMS (Content Management Systeem) Een website die alleen nog gevuld moet worden met inhoud !
Goede algemene computervaardigheden zijn een voorwaarde om aan deze cursus te kunnen deelnemen.
We bekijken: algemeen gebruik, installatie, maken pagina's en aanpassen. Verder gaan we de configuratie aanpassen en verschillende templates gebruiken. Met templates kun je de vorm/layout van je site snel veranderen.
Omdat we snel van start willen gaan krijgt u een eigendomeinnaam met compleet hosting pakket (met alle mogelijkheden) bij deze cursus. Gratis !
U werkt daardoor dus vanaf de eerste dag online op en aan een eigen website !
Verder kijken we naar het gebruik van widgets en het toepassen van verschillende themas.

Bekijk de Computerwerkplaats pagina »

Boek Nu!

7 11 okt. t/m 29 nov Woensdag 13.30 - 16.30 Vol €  89,-
Glassmelten

Cursus Glassmelten

In deze cursus leer je wat je wel en wat je niet met glas kunt doen.

We beginnen met enkele basisregels en het snijden van glas. Vervolgens maken we een collage om daarna in de oven te smelten.

Je leert glas snijden volgens een tekening en het met kleurpigmenten smelten in de oven.

Aan de orde komen eveneens reliëf in glas maken met een gipsen mal, de triplo-techniek en de koude glastechniek.

Bekijk de Glassmeltwerkplaats pagina »

Boek Nu!

5 17 okt. t/m 14 nov. Dinsdag 10.00 - 13.30 Vol €  75,-
Brandschilderen

Cursus Brandschilderen

Brandschilderen is een uit de middeleeuwen stammend ambacht waarmee onder andere kerkramen worden beschilderd.

Tijdens de cursus leer je in 8 lessen en met maximaal 4 leerlingen (dus met maximale aandacht voor iedereen!) alle facetten van het schilderen op glas, zodat je daarna de oven in de glaswerkplaats kunt blijven gebruiken om je eigen werk te maken, als je dat wilt. Je leert werken met speciaal voor brandschilderen bestemde verfpoeders, mediums en kwasten.

Je schilderij wordt opgezet in 3 fasen:

  • Contour: het opzetten van de lijnen.
  • Grisaille: het opzetten van de schaduwpartij.
  • Emaille: het aanbrengen van de kleuren.

Elke laag gaat apart in de oven en word op hoge temperatuur, rond de 600 graden ingebrand alvorens er een nieuwe laag word aangebracht. Men maakt zo, met veel oefening en plezier en met gebruik van een lichtbak, maximaal 5 werkstukken. Hiervan zal er één ook worden afgewerkt met een glasrand met behulp van de Tiffanytechniek.
Zo leer je ook direct de basis van het glassnijden en de basis van de Tiffanytechniek. Verder gaan we ook sjabloneren op blank en gekleurd glas en maken daarmee een kleine verzameling inspiratiestukjes.

Bekijk de Glaswerkplaats pagina »

Boek Nu!

8 17 okt t/m 5 dec. Dinsdag 14.00 - 16.30 Vol €  110,-
MIG/MAG lassen

Cursus MIG/MAG lassen

Het MIG/MAG lassen is één van de booglasprocessen. Er brandt een elektrische boog tussen het werkstuk en het te verlassen toevoegmateriaal. Deze boog wordt mogelijk gemaakt door de stroombron.

Bekijk de Laswerkplaats pagina »

Boek Nu!

4 20 okt. t/m 10 nov. Vrijdag 09.30 - 12.00 Vol €  87,50
TIG lassen

Cursus TIG lassen

Tig Lassen is net als MIG/MAG lassen een van de booglasprocessen. Je kunt er elk soort metaal mee lassen, zowel staal als non-ferrometalen. Je kunt er zelfs RVS mee lassen. Deze cursus is geschikt voor beginners maar ook ideaal als vervolg op de MIG/MAG cursus.

Bekijk de Laswerkplaats pagina »

Boek Nu!

4 20 okt. t/m 10 nov. Vrijdag 13.30 - 16.00 Vol €  127,50
 

De genoemde cursuskosten zijn exclusief verplicht lidmaatschap van € 20,- per persoon per kwartaal. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de balie. Telefoon: 020-6820411 »




Laatst gewijzigd: 12 oktober 2017
*Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend